I.ULUSAL “GELENEĞİN İZİNDE” GELENEKSEL TÜRK SANATLARI SEMPOZYUMU&SERGİSİ VE BÖLÜM BAŞKANLARI TOPLANTISI
Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü 23 yıldır faaliyet gösteren, günümüzde 5 ana sanat dalıyla aktif eğitime devam eden, alanının öncü bölümlerindendir. Bu misyonun gereği olarak Geleneksel Türk Sanatları konularında bir sempozyum / sergi ve ardından bölümlerin işleyişinin tartışıldığı bir bölüm başkanları toplantısı yapılacaktır.
SEMPOZYUM
Sempozyum; Geleneksel Türk Sanatlarında geleneğin sürdürülmesi ve günümüz sanatının değerlendirilmesi konularını içeren bilimsel bir toplantıdır. Toplantılar, alanında tanınan ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiş akademisyenlerin, çağrılı bildiri sunumları ile gerçekleştirilecektir. Sempozyumda, 7 oturumda yaklaşık 30 konuşmacının yer aldığı, tek salonda ilerletilecek bir program planlanmaktadır. Böylece dinleyicilerin ve öğrencilerin, yapılacak sunumlardan büyük oranda faydalanması sağlanacaktır. Sunulan bildiriler editörel çalışmanın ardından basılı ve dijital olarak yayınlanacak ve bu yayın, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi eski dekanı ve Geleneksel Türk Sanatları Bölümü eski bölüm başkanı merhum hocamız hattat Prof. Dr. Fevzi GÜNÜÇ’e armağan edilecektir.
Sempozyum bildirilerinin konuları; Geleneksel Türk Sanatlarının çeşitli alanlarında tarihi bilgi, güncel yaklaşımlar, bu sanatlara geleneğin etkisi, günümüzde sürdürülebilme koşulları, estetik ve plastik değer açısından eser analizi gibi geniş bir çerçeveyi içermektedir.
SERGİ
Bilimsel konuların tartışılacağı oturumlarda bildiri sunan ve işleyiş ile ilgili sorunların tartışılacağı bölüm başkanları toplantısına katılan konuşmacılardan sanatçı kimliği taşıyan katılımcıların eserleri ile oluşturulacak sergi de toplantıya eşlik edecektir. Sergi; Geleneksel Türk Sanatlarının çeşitli alanlarında üretilen yaklaşık 70 eserden oluşacak ve sanatseverlere sunulacaktır. Eser görsellerinin ve bilgilerinin yer aldığı sergi kataloğu, sempozyum bildirileri kitabına eklenecektir.
BÖLÜM BAŞKANLARI TOPLANTISI
Geleneksel Türk Sanatları; günümüzde çeşitli çevrelerden ilgi gören ve açılan yeni bölümlerdeki eğitim öğretim faaliyetleriyle güçlenen bir alandır. Günümüzde yükseköğretim kurumlarında, lisans düzeyinde “Geleneksel Türk Sanatları” adı altında eğitim öğretim faaliyeti yürüten 27 adet aktif bölüm tespit edilmiştir. Bunlardan bir kısmı 20 yılı aşkın süredir eğitim verirken, büyük bir kısmı ise 5 ve altında yıldır aktiftir. Geleneksel Türk Sanatları, farklı disiplinleri içermesi ve hoca-öğrenci etkileşimli eğitim modeli nedeni ile Güzel Sanatlar Fakülteleri’ndeki diğer bölümlerden ayrılmaktadır. Hat, Tezhip, Halı- Kilim -Eski Kumaş, Çini, Kalemişi ve Cilt gibi birbirinden farklı içerikte öğretim alanında verilen eğitime minyatür, ebru gibi yan alanlar da eklendiğinde, standart bir eğitim-öğretim programının uygulanması zorlaşmaktadır. Bunun yanında alanda yetişen akademisyen sayısının yetersizliği, lisansüstü programların sayısının çok az olması da öğretim elemanı yetiştirmede başka bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlara ilave olarak ülkemizde son 10 yılda ve günümüzde bu sanatlara ve bu sanatların öğrenilmesine olan ilgi dikkati çekecek şekilde artmaktadır. Yeni açılan bölümler ders program ve içeriklerinin hazırlanması, eğitim öğretim modeli, anasanat dallarına öğrenci yönlendirme yöntemi, mezuniyet belgelerinin hazırlanması gibi konularda standart bir yöntemi uygulayamamaktadır. Bugün eğitime aktif devam eden aynı isimdeki bölümlerin farklı uygulamalarla öğrenci yetiştirmesi bölümler arasında akreditasyonun sağlanamamasına neden olmaktadır.
Alanında 23 yıldır 5 ayrı anasanat dalında başarılı şekilde eğitim öğretimi sürdüren Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nün bu misyonunun gereği olarak, alana vizyoner bir bakış açısıyla katkı sağlamak amacıyla bölümlerin işleyişinin tartışıldığı bir bölüm başkanları toplantısı düzenlemesi ihtiyacı doğmuştur. Bu toplantı davet edilen bölüm başkanlarının kendi bölümleri ile ilgili kısa sunumları, karşılaştıkları problemlerin çözümüne yönelik önerilerin getirilmesi ve alanda öncü uygulamaların tanıtılması ve yaygınlaştırılması faaliyetlerini içerecektir. Toplantı sonunda ulaşılan mutabakat çerçevesinde her bölüm kendisini değerlendirmiş, belli standartların sağlanması gerçekleştirilmiş olacaktır. Sözü edilen toplantı modelinin ileri tarihlerde, farklı ev sahiplikleriyle, belli periyodlarda tekrarlanması da amaçlanmaktadır.